Фондация “Българско изкуство и култура” има удоволствието да обяви завършването на проучването по предложението за дарение на колекция от българско съвременно изкуство на Центъра Жорж Помпиду, Париж.

От 2018 г. изкуствоведът Десислава Димова, с помощта на свои български колеги, работи с  куратори от Центъра, за запознаването им с историята и тенденциите в българското съвременно изкуство и за идентифицирането на автори и произведения, които биха били от интерес в конкретния контекст на колекцията на Помпиду.

По време на две работни посещения в България, заедно с двама директори на френската институция – Бернар Блистен през 2018 и Ксавие Ре през 2023 – куратори от Помпиду посетиха ателиета и се срещнаха лично с над 20 български художници, разгледаха музейни и частни колекции, запознаха се с творчеството на десетки български автори от втората половина на 20 век до днес, както и с представители на съвременната българска сцена – изкуствоведи, куратори, галеристи, колекционери и меценати.

Предложението за дарение, финализирано в диалог с Помпиду,  и с желание да представи максимално широко съвременното българско изкуство, бе изпратено на ръководителя на проекта от френска страна – кураторът Никола Лиучи-Гутников. Предложението е подкрепено от детайлни портфолиа и включва над 40 произведения на 30 съвременни български автори, като 12 от тях са жени. Предстои неговото детайлно разглеждане от екипа на Центъра Помпиду, както и представянето му на две комисии за крайната селекция.

Благодарим на всички художници, изкуствоведи, галеристи, колекционери и меценати, които подкрепиха и продължават да подкрепят каузата българското съвременно изкуство да намери място в постоянните колекции на световните музеи.

Благодарим на Столична община за съдействието в най-ключовия момент от проекта, за да успеем да завършим този амбициозен, но и деликатен труд, с необходимото внимание към българските творци.

Проектът се осъществява с финасовата помощ на Столичната община и е част от Културния календар на София.