Среща-разговор с румънската кураторка Мария Руш Боян за стратегиите за представяне на съвременно румънско изкуство по света.

Понеделник 20 март от 18.30 часа, галерия Credo Bonum

Срещата е част от лекционната програма на изложбата “Няколко начина да спечелим света”, с куратори: Десислава Димова и Вера Млечевска в галерия Doza от 22 март-13 април 2023 г.


Мария Руш Боян е румънски критик и независим куратор, която живее и работи в Амстердам. По време на 30-годишната си кариера Мария Руш Боян организира международни проекти, включващи основополагащи фигури на румънската художествена сцена като Ана Лупаш, Корнел Брудашку, Йон Григореску, Пол Неагу,  и допринася за дебюта на най-успешните съвременни художници от новото поколение, сред които Виктор Ман, Адриан Джини, Чиприан Муресан и Алин Бозбичиу. Дългогодишното ѝ сътрудничество с германския художник Улай (1943-2020) води до публикуването на авторитетната монография “Шепот”, която през 2015 г. е отличена с наградата на AICA за Нидерландия. Тя е куратор на първата международна ретроспектива на Ulay в Centro Parraga Murcia, 2005 г., и допринася като експерт за последните му ретроспективи в Schirn Kunsthalle Frankfurt, 2016 г., и Stedelijk Museum Amsterdam, 2020 г. Мария Руш Божан е съкуратор на “Performing History”, румънския павилион на Венецианското биенале през 2011 г. В периода 2017-2020 г. тя е куратор на три ретроспективни изложби и редактор на няколко публикации, посветени на известната полска художничка Магдалена Абаканович. Мария Руш Боян е председател на европейската фондация ArtEast, а от 2008 г. ръководи MB Art Agency – платформа за кураторски проекти и артистични консултации, посветени на източноевропейското изкуство.